Växjö Hälsokost | Kosttillskott

Vad är olika kosttillskott bra för?

Guide – Kosttillskott

Det är inte alltid lätt att veta vilken typ av tillskott kroppen behöver för att må bra. Här kan du läsa en kort beskrivning av några viktiga ämnen som kroppen behöver och som går att köpa som tillskott hos oss.

D-VITAMIN

Just vitaminen D är något vi lätt får i oss från solens strålar och sällan något vi har brist på under sommarhalvåret. Under vinterhalvåret är det dock värre. Allt fler upplever ett tungt huvud och en trött kropp när bristen på vitamin D blir för stor. Vi rekommenderar därför att du dagligen äter vitamin D i tablettform för att hålla rätt nivå i kroppen och därmed slippa en trött och onödigt slö kropp.

ZINK

Du kanske upplever att du har dåligt immunförsvar, jobbiga hudproblem och försämrat sinne för att känna olika smaker. Det hela bakom detta kan vara bristen på zink i kroppen. Just zink är ett mineral som är viktigt för många funktioner i kroppen. Skulle du mot förmodan inte få i dig tillräckligt med zink genom en allsidig kost är kosttillskott ett perfekt komplement för att hålla kroppen i balans.

JÄRN

Mat som är rik på järn är tillexempel bladspenat, jordgubbar och mörk choklad. Järn är något som ganska många har brist på idag, särskilt kvinnor med kraftig menstruation. Järnbrist kan många gånger leda till att man känner sig yr, får ont i huvudet och få en känsla av att ögonen flimrar. Med flytande järntillskott som kosttillskott kan du enkelt komma underfund med dessa problem.

OMEGA-3

Är man ingen storätare av fisk kan det vara svårt att få i sig ordentligt med ommega-3. Då är ett omgea-3-tillskott i tablettform ett perfekt alternativ för att få i dig tillräckligt av de viktiga fettsyrorna EPA och DHA. Fett är minst lika viktigt att få i sig som de andra byggstenarna protein, kolhydrater och vitaminer.

C-VITAMIN

Många frossar i just C-vitamin när tiden för förkylningar och influensan börjar komma in på. Hela hemligheten är att kroppen inte kan ta upp mer C-vitamin oavsett om du är sjuk eller inte. Men att ha brist på C-vitamin är inte heller bra så se därför till att få i dig rätt mängd dagligen genom bra varierad kost och eventuella kosttillskott. Är du stressad är det ännu viktigare att förse kroppen med C-vitamin då det är en vitamin kroppen kräver mer utav just vid sådana tillfällen. Paprika och apelsin är två exempel på C-vitaminrika livsmedel.

NYPONPULVER

Visste du att nyponpulver är en riktig hälsoboost? Det lilla nyponet är rikt på både C-vitamin, A-vitamin, lykopen och kostfiber. Det hjälper bland annat till att hålla dina leder i trim och få kroppen att känna sig spänstig. Pulvret är enkelt att få i sig och perfekt att blanda i både smoothies, juicer och bakverk.

B-VITAMIN

Bristen på B-vitamin kan få din kropp att reagera på många olika negativa sätt. Du kan bland annat känna dig trött, deprimerad, uppleva minnesproblem, få sprickor i mungiporna, ha svårt att sova, tappa hår och få sköra naglar. Det är bara några få exempel av många problem som kan uppstå vid brist på B-vitamin. Ditt enklaste sätt att förebygga detta är att förse kroppen med rätt mängd B-vitamin vilket du enkelt gör idag genom kosttillskott.

MAGNESIUM

Som aktiv och duktig på att träna så förbrukas vissa näringsämnen mer än andra. Magnesium är ett av de ämnen som frigörs i stor mänga vid fysisk aktivitet och är därför viktigt att fylla på med ordentligt både innan och efter ett träningspass. Magnesium kan intas i både flytande form, kapsel eller pulverform.

B12-VITAMIN

Växtbaserad kost blir allt vanligare i dagens samhälle och därmed ökar också bristen på B12-vitamin hos många. Det är även vanligt bland personer som börjar bli äldre och kan vara bakomliggande till många kroppsliga besvär. B12-vitamin är viktigt för många av kroppens organ och kroppsfunktioner, bland annat hjärnan och nervsystemet. Vitaminen ser också till att blodbildningen och energiproduktionen sker som den ska. Med andra ord är det viktigt at rikligtt förse kroppen B12-vitamin, vilket du enkelt gör genom en allsidig kost och kosttillskott innehållande vitamin B12.

VEGETABLE PROTEIN

Ett proteinpulver som är perfekt för dig som äter en vegansk eller vegetarisk kost. Pulvret är en vegetabilisk produkt som innehåller en massa protein och minimalt med kolhydrater och fett. Många veganer kan uppleva att det är svårt att få i sig tillräckligt med bra proteiner, då är detta proteinpulver perfekt för dig som är aktiv och tränar och vill förse kroppen bra tillskott.

SPIRULINAPULVER

Sprulina är en alg som odlas i sötvattensbassänger. Den blågröna algen är bland annat rik på klorofyll, protein, flertalet olika vitaminer och andra livsviktiga näringsämnen för kroppen. Algen säljs i pulverform och är ett perfekt tillskott i både juicer och smoothies. Ett självklart val bland många som har ett medvetande om vad en god kosthållning innebär.