Tyngdtäcken

Kom till ro och somna gott

Det är många som ligger sömnlösa då de inte kan komma till ro av olika orsaker. Det kan handla om att du känner oro, stress eller helt enkelt har för mycket som vilar på dina axlar. Vaknar du ofta mitt i natten leder det till en sämre sömnkvalitet som tyvärr kan påverka hela din livskvalitet. Ett knep eller en bot på dina sömnproblem kan vara att testa ett tyngdtäcke som kan verka både rogivande och sövande.

Vad är ett tyngdtäcke?

Vad är då ett sömntäcke egentligen? Jo. Ett sömntäcke är nästan som ett vanligt täcke med den viktiga och avgörande skillnaden att det är betydligt tyngre än ett vanligt täcke. Det som ger tyngdtäcket sin tyng kan variera men är oftast någon variant av kiselpärlor och polyester. De finns i olika tyngder och en tumregel är att det skall väga mellan 10-15% av din kroppsvikt. Väger du 80 kg bör täcket du väljer väga 8-10 kg ungefär.  Det är så klart helt individuellt och tycker du att en annan vikt passar just dig bättre så finns det inget som säger att du inte skall välja det.

Det är väldigt vanligt att ett tryck mot kroppen, som dessa tyngdtäcken ger, gör att man somnar snabbare, sover djupare och känner sig mer utvilad när man vaknar. Det är ett väl beprövat verktyg inom vården sedan många år tillbaka där det ordinerats mot demens, anorexi och neurologiska sjukdomar till autism, aspergers och ADHD. Du behöver dock inte ha en diagnos för att uppleva fördelarna och nyttan med ett tyngdtäcke utan alla som upplever någon form av problem vid insomningen eller under sömnen kan gagnas av dem. Det enda du behöver tänka på är att det är viktigt att man kan ta av täcket för egen hand och bör således användas försiktigt eller inte alls på väldigt små barn.

Våra tyngdtäcken

Våra märken